marți, 8 februarie 2011

Activitate de cooperare



 Prim-ministrul Vlad Filat şi Stefan Fule, Comisar european pentru extindere şi politică de vecinătate, au semnat astăzi Protocolul adiţional la Acordul de Parteneriat şi Cooperare pentru participarea la programele comunitare, relatează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi relaţii cu presa a Executivului.
După ceremonia de semnare, oficialii au făcut declaraţii pentru presă.
Vlad Filat a salutat prezenţa lui Stefan Fule la Chişinău, menţionînd că vizitele Dumnealui sînt un bun indicator al relaţiilor dinamice dintre Moldova şi Uniunea Europeană.
"În ultimul an, am reuşit să relansăm relaţiile cu Uniunea Europeană, să le conferim o dinamică fără precedent. Evenimentul de astăzi este încă o dovadă în acest sens. Semnarea Protocolului Adiţional la Acordul de Parteneriat şi Cooperare este un pas important în procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Acest Protocol va permite Republicii Moldova să participe la diverse programe şi agenţii comunitare, cum ar fi, de exemplu, Programul Cadru 7 în domeniul cercetării, Agenţia Europeană pentru Mediu sau Centrul european pentru prevenirea şi controlul maladiilor", a spus Vlad Filat.
Premierul a menţionat flexibilitatea pe care o oferă Protocolul semnat astăzi - Republica Moldova va avea posibilitatea să aleagă participarea la acele programe comunitare, pe care le va considera necesare, importante şi prioritate în vederea atingerii obiectivelor trasate.
"Astăzi, am obţinut un instrument eficient pentru a accelera procesul de racordare la standardele comunitare în diverse domenii, ceea ce se va expune benefic asupra procesului de integrare europeană în general. Ne bucura faptul că Republica Moldova este primul stat din dimensiunea estică a Politicii Europene de Vecinătate, care semnează un asemenea aranjament oferit statelor partenere", a precizat Prim-ministrul Republicii Moldova.
Premierul a făcut o trecere în revistă a acţiunilor întreprinse de Guvernul de la Chişinău în vederea apropierii de Uniunea Europeană.
La finalul discursului său, Vlad Filat a mulţumit Comisarului Stefan Fule pentru contribuţia sa substanţială la evoluţia relaţiilor moldo-comunitare, precizînd că o mare parte din succesele înregistrate de Republica Moldova la acest capitol în ultimul an îi revin.
Stefan Fule a menţionat că semnarea acestui Protocol oferă Republicii Moldova noi oportunităţi de a se alătura unor programe ale Uniunii Europeane destinate ţărilor candidate la aderare sau potenţial candidate.
"Republica Moldova va putea să aplice la programele destinate unor domenii importante cum sînt cel vamal, al sănătăţii, competitivităţii, transporturilor, inovaţiilor, comunicării. Aceste programe sînt foarte importante pentru cooperarea noastră şi vor fortifica şi mai mult relaţia dintre Moldova şi statele comunitare", a spus Stefan Fule.
Comisarul a menţionat că anul care a trecut a fost unul bun, un an în care cetăţenii Republicii Moldova au primit o perspectivă clară privind apropierea de Uniunea Europeană.
Stefan Fule a spus că această vizită la Chişinău nu este prima pentru el, dar că de fiecare dată este stabilit un nou capitol, care duce la noi paşi în relaţia dintre Moldova şi cetăţenii ei cu statele membre ale Uniunii Europene.


Tematică liberă de specialitate este '' Ce este managementul ? ''


În lucrările de specialitate cât şi în practica şi vorbirea curentă managementul are o triplă semnificaţie: activitate practica (proces), factor de decizie (echipa sau individ) şi stiinta.
Managementul ca proces este un tip special de muncă intelectuală, prin care cei ce o practică îi determină pe alţii să facă ceva ce trebuie făcut.
Prin management se înţelege uzual şi un grup, o echipă sau o persoană investiţi cu autoritatea, competenţele şi răspunderile funcţiei de conducere într-o organizaţie.
Ca ştiinţă, managementul are drept scop explicarea naturii şi trăsăturilor managementului ca proces, ca activitate practică, cu scopul conturării unui ansamblu struturat de cunoştinţe privind această activitate, în vederea formării managerilor şi orientării activităţii lor.
Managementul este arta si stiinta de a-i face pe altii sa actioneze în asa fel încat sa se atinga obiectivele unei organizatii; este procesul de statuare si îndeplinire a obiectivelor, prin realizarea unor functii de baza, specifice, în dirijarea si utilizarea resurselor umane, materiale si financiare ale organizatiei.
Sunt câteva aspecte de reţinut în această definiţie:
Primul, managementul implică activitatea oamenilor. Managerii acţionează pentru atingerea obiectivelor prin membrii organizaţiei.
Al doilea, managementul implică deciziile conştiente ale managerilor în ce priveşte stabilirea şi realizarea obiectivelor. Luarea deciziilor este o parte critică a tuturor activităţilor manageriale.
Şi al treilea, pentru a ajunge la obiectivele stabilite, managerii trebuie să îndeplinească câteva funcţii de bază şi anume: planificare, organizare, motivare - antrenare, coordonare si control, evaluare.
 Managerul trebuie să-i înţeleagă pe oameni şi diferite situaţii, să reflecteze şi să folosească practic experienţa sa, toate acestea fiind caracteristici ale managementului ca artă.
Managementul, ca oricare altă artă (medicina, ingineria, baletul sau contabilitatea), necesită cunoştinţe ordonate (ştiinţifice) pentru a ajunge la un rezultat concret, dezirabil. Este foarte probabil ca diagnosticarea “ca la carte” şi folosirea în concepţii a unor formule şi principii memorate să-i situeze pe astfel de manageri în afara realităţilor practice. Iar managerii care încearcă să conducă fără teorie, fără cunoştinţele structurate ale acesteia, trebuie să fie încrezători în noroc, intuiţie sau experienţa a ceea ce au făcut în trecut. Având cunoştinţe ordonate, vor avea, de departe, oportunităţi sporite să conceapa soluţii sănătoase şi realizabile pentru problemele manageriale. Totuşi, numai cunoaşterea principiilor sau conceptelor teoretice nu va asigura succesul practic, pentru că trebuie să ştii cum să le foloseşti. Astfel, ştiinţa şi arta nu sunt mutual exclusive, ci complementare.
Una din erorile obişnuite în utilizarea teoriei şi ştiinţei este ignorarea compromisului sau combinaţiei, în stare să asigure întregul rezultat dorit. Abilitatea de a face compromisuri, cu nivele minime ale consecinţelor nedorite, este esenţa managementului contextual sau situaţional.

Profesia de dascăl - meserie sau vocație?

    Meseria de dascăl este o vocație cu care te naști și de cele mai multe ori nu este deloc întîmplătoare. Deci, meseria de dascăl e ceva care are o singură motivație: dragoste pentru a oferi generațiilor viitoare  o parte din tine,ceea ce denotă faptul că e mai mult decît o meserie aceasta e o vocație. 
   Dacă un preot ar trebui să își aleagă meseria dintr-o chemare divină atunci profesorul o va face din iubire. Nu vorbesc aberații, sunt una dintre cei care au vrut să fie dascăli. Îmi iubesc meseria enorm și elevii văd acest lucru, deci munca mea e ușurată de acest aspect. Dăruiesc și primesc. Sunt fericită că pot să fiu ceea ce sunt la momentul oportun.