marți, 8 februarie 2011

Activitate de cooperare



 Prim-ministrul Vlad Filat şi Stefan Fule, Comisar european pentru extindere şi politică de vecinătate, au semnat astăzi Protocolul adiţional la Acordul de Parteneriat şi Cooperare pentru participarea la programele comunitare, relatează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi relaţii cu presa a Executivului.
După ceremonia de semnare, oficialii au făcut declaraţii pentru presă.
Vlad Filat a salutat prezenţa lui Stefan Fule la Chişinău, menţionînd că vizitele Dumnealui sînt un bun indicator al relaţiilor dinamice dintre Moldova şi Uniunea Europeană.
"În ultimul an, am reuşit să relansăm relaţiile cu Uniunea Europeană, să le conferim o dinamică fără precedent. Evenimentul de astăzi este încă o dovadă în acest sens. Semnarea Protocolului Adiţional la Acordul de Parteneriat şi Cooperare este un pas important în procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Acest Protocol va permite Republicii Moldova să participe la diverse programe şi agenţii comunitare, cum ar fi, de exemplu, Programul Cadru 7 în domeniul cercetării, Agenţia Europeană pentru Mediu sau Centrul european pentru prevenirea şi controlul maladiilor", a spus Vlad Filat.
Premierul a menţionat flexibilitatea pe care o oferă Protocolul semnat astăzi - Republica Moldova va avea posibilitatea să aleagă participarea la acele programe comunitare, pe care le va considera necesare, importante şi prioritate în vederea atingerii obiectivelor trasate.
"Astăzi, am obţinut un instrument eficient pentru a accelera procesul de racordare la standardele comunitare în diverse domenii, ceea ce se va expune benefic asupra procesului de integrare europeană în general. Ne bucura faptul că Republica Moldova este primul stat din dimensiunea estică a Politicii Europene de Vecinătate, care semnează un asemenea aranjament oferit statelor partenere", a precizat Prim-ministrul Republicii Moldova.
Premierul a făcut o trecere în revistă a acţiunilor întreprinse de Guvernul de la Chişinău în vederea apropierii de Uniunea Europeană.
La finalul discursului său, Vlad Filat a mulţumit Comisarului Stefan Fule pentru contribuţia sa substanţială la evoluţia relaţiilor moldo-comunitare, precizînd că o mare parte din succesele înregistrate de Republica Moldova la acest capitol în ultimul an îi revin.
Stefan Fule a menţionat că semnarea acestui Protocol oferă Republicii Moldova noi oportunităţi de a se alătura unor programe ale Uniunii Europeane destinate ţărilor candidate la aderare sau potenţial candidate.
"Republica Moldova va putea să aplice la programele destinate unor domenii importante cum sînt cel vamal, al sănătăţii, competitivităţii, transporturilor, inovaţiilor, comunicării. Aceste programe sînt foarte importante pentru cooperarea noastră şi vor fortifica şi mai mult relaţia dintre Moldova şi statele comunitare", a spus Stefan Fule.
Comisarul a menţionat că anul care a trecut a fost unul bun, un an în care cetăţenii Republicii Moldova au primit o perspectivă clară privind apropierea de Uniunea Europeană.
Stefan Fule a spus că această vizită la Chişinău nu este prima pentru el, dar că de fiecare dată este stabilit un nou capitol, care duce la noi paşi în relaţia dintre Moldova şi cetăţenii ei cu statele membre ale Uniunii Europene.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu